De rijke geschiedenis van de Buitensociëteit

Onbevreesd de toekomst tegemoet zien. In 1950 én in 2021.
De binnenkant van de Buitensociëteit na het bombardement op 28 september 1944.
Op 28 september 1944 bombardeerden de Engelse geallieerden een Duitse munitietrein die op het rangeerterrein vlak achter de Buitensociëteit stond. De schade is groot. Het duurt tot het voorjaar van 1946 voordat de Buitensociëteit hersteld wordt, omdat er na de bevrijding een tekort aan bouwmaterialen bestaat. Het herstel van woningen krijgt voorrang.
Aanzicht vanaf de Coehoornsingel rond 1939.
Hier zien we de ingang van de Buitensociëteit in circa 1900 met daarvoor twee kinderen en een dame.
Toonkunst Zutphen is een graag geziene vaste gast in de Buitensociëteit. Al vanaf het eerste muziekevenement Tweedaagsch Muziekfeest op 11 en 12 juli 1891 staat het koor op ons podium! In de periode 1925 – 1927 was Eduard van Beinum dirigent van Toonkunst. Op 30 april 1926 dirigeerde hij in de Buitensociëteit een Oranjeconcert dat rechtstreeks door de radio werd uitgezonden. Eduard van Beinum werd na de oorlog wereldberoemd chefdirigent van het Concertgebouworkest. In 1928 voerde het koor onder begeleiding van Eduards opvolger en broer Co van Beinum voor het eerst de Johannes-Passion uit. In de jaren dertig volgde de Bachcantates met de Arnhemsche Orkest Vereeniging (nu Phion). Op 30 maart 1942 introduceerde van Beinum de Matthäus-Passion!
Bij minder mooi weer wilde men ook genieten van concerten. Al snel ontstond het plan om een zaal met een podium te bouwen. De houten concertzaal was in 1868 klaar. Deze zaal en de muziektent hadden een groot nadeel: langsrijdende treinen verstoorden de concerten behoorlijk. Er moest gespaard worden en toen het bestemmingsplan werd gewijzigd konden de nieuwe plannen gemaakt worden. Architect D. Lijsen maakte het ontwerp en bezocht diverse concertzalen, waaronder het Concertgebouw. De nieuwe, stenen concertzaal met neorenaissancistische stijlkenmerken werd op 28 juni 1891 geopend!
Zes dagen lang duiken we in de rijke geschiedenis van onze Buitensociëteit. Op 10 juni 1854 werd deze witgeschilderde, houten muziektent in gebruik genomen met een eerste fanfareorkest. De muziektent lag buiten de binnenstad en de concerten vonden plaats in de buitenlucht, dus de naam Buitensociëteit was snel geboren!

Programma in de Buitensociëteit: