Binnenstebuiten

Mooie verhalen over Theater Hanzehof & Buitensociëteit. Leer werknemers, bezoekers en artiesten kennen in Binnenstebuiten!

Binnenstebuiten #14
Vaste bezoeker Antje

"Wat voor mij veel betekent zijn voornamelijk de concerten in de Buitensociëteit. De sfeer en de manier waarop we na afloop ook nog een drankje kunnen blijven drinken dat vind ik een heel plezierig geheel. We hebben daar allerlei bijzondere concerten meegemaakt, dus dat spreekt mij het meeste aan. Ook ga ik met veel plezier naar toneelstukken.

Een andere reden waarom ik zeer in de Hanzehof geïnteresseerd ben is omdat ik sinds 2010 in de gemeenteraad zit. Dat betekent dat ik natuurlijk al jaren heel nauw volg wat er allemaal met de Hanzehof gebeurt. Ik vind het bijvoorbeeld fantastisch dat de samenwerking met Lochem, met een directeur zo mooi vorm krijgt. Ik voel me in ieder geval zeer betrokken bij de hele toekomst.

Ik vind het feit dat we de mooie Buitensociëteit hebben maar ook de hele voorziening die de Hanzehof te bieden heeft van groot belang voor Zutphen. Dat wil ik ook heel graag behouden. Ik weet dat er mensen zijn waarvoor Zutphen misschien te klein is en zij gaan liever naar Amsterdam of Amersfoort, maar voor mij heeft het een grote betekenis dat je gewoon op je fietsje in je eigen stad naar het theater of een bijzonder concert kan gaan. Het hoort bij Zutphen."Binnenstebuiten #️13
Maaike

"Hallo, Ik ben Maaike, normaal maak ik de foto’s voor Binnenstebuiten, maar nu sta ik er zelf op! Ik doe Events, ik hou me bezig met de verhuur van onze zalen. Dat is commercieel, cultureel, alles kan en het is heel divers. Tevens maak ik foto’s en denk ik mee met onze social media kanalen. 

Hetgeen het meeste indruk op me heeft gemaakt in de jaren dat ik voor de Hanzehof werk is het Junior Songfestival, drie jaar lang achter elkaar. Dat heeft er vooral mee te maken dat het überhaupt heel tof is om te zien hoe zo’n evenement wordt neergezet: live televisieopnames, de opbouw, camerawerk, techniek en de hele crew. Ik weet nog dat ik de aanvraag binnenkreeg en dacht: we moeten alles op alles zetten om dit te doen. Vanaf het begin tot het eind hebben we het hele evenement helemaal georganiseerd samen met de organisatie van het Junior Songfestival. Het is een leuke, toffe ploeg om mee samen te werken. Het eindresultaat met een zaal vol gillende jongelui en de spanning van een live tv-opname: dat is echt een hoogtepunt. Plus het vindt plaats in de Buitensociëteit en dat is natuurlijk de mooiste zaal van Nederland! 

Bij elk evenement wil ik er het liefst vanaf het begin tot het eind bij zijn. Dat kan niet altijd en bij de opbouw loop ik alleen maar in de weg, maar het is wel heel prettig als ik aanwezig ben. Ik maak een heleboel stappen op zulke dagen. Van tevoren coördineer ik en stem ik veel met mijn collega’s af. De samenwerking met onze horeca, techniek, kaartverkoop en marketing is daarbij heel belangrijk. 

Ik vind kleine commerciële evenementen ook heel leuk, of mooie gastvoorstellingen met bijvoorbeeld een symfonieorkest dat de zaal huurt en een prachtig concert geeft. Daar geniet ik ook erg van. Het belangrijkste voor mij is dat mensen zich hier welkom voelen, het naar hun zin hebben en dat ze ook weer terug willen komen. Dat geldt voor zowel organisaties als voor de bezoeker. Met heel veel mensen bouw ik een warme band op en meestal komt iedereen ook terug. Daar doe je het voor!"Waar Maaike naartoe gaat: 

Binnenstebuiten
#️12
Sam

"Hoi, ik ben Sam en ik ben stagiaire marketing bij de Hanzehof tot eind juli. Ik studeer Event Management aan de HU in Amersfoort. In mijn stage doe ik onderzoek, houd ik me online bezig voor onder andere social media en ik heb een aandeel in brainstorms in onze samenwerking met Schouwburg Lochem. 

Op de middelbare school, Het Stedelijk Dalton College, heb ik twee jaar de musicalstroom gevolgd. Ieder jaar deden we zelf een redelijk grote productie voor school in de Hanzehof. Dus ik heb twee keer met een grote productie op het toneel van de theaterzaal gestaan. Toen vond ik wat er allemaal gebeurde achter de schermen een beetje interessant: ik was toen 13, hooguit 15 jaar oud. Je bent jonger en ik keek eigenlijk alleen maar uit naar het moment dat de zaal vol zat en ik het podium op mocht. Maar de kleedkamers en de artiestenfoyer, dat had wel iets magisch. Nu vraag ik me vooral af hoe het eigenlijk allemaal tot stand komt en daarom besloot ik om voor mijn stage de Hanzehof te kiezen.

Mijn allereerste voorstelling in de Hanzehof bezocht ik toen ik een jaar of 7 was met m’n moeder. Het was Opa Hoed, dat weet ik nog goed. Ik had er ook een cd van en ik was helemaal betoverd door dat moment. Ik denk dat daar het zaadje is geplant voor theater, en later ben ik daar dus nog meer ingerold door die musicalstroom. Vervolgens ben ik recreatie gaan studeren en daar komt veel kindertheater in voor. 

Theater Hanzehof & Buitensociëteit gaat intensiever samenwerken met Schouwburg Lochem en ik vind het heel interessant omdat ik als jongste van allemaal een aandeel erin heb en mijn gedachten en denkwijze daarin mag delen. Het is heel spannend en leuk om te zien hoe dat zich gaat ontwikkelen. En wat er uiteindelijk uit gaat komen. Ik verwacht dat het best wel een hoop invloed gaat hebben zowel in Zutphen als voor de Hanzehof zelf. Kijk er erg naar uit!"


Waar Sam naartoe gaat: 


Binnenstebuiten
#️11
Johan

"Ha ik ben Johan, interim-directeur bij Theater Hanzehof & Buitensociëteit. Wat ik doe als interim-directeur is de organisatie door de coronacrisis heen begeleiden en voor te bereiden op het nieuwe seizoen, waarvan we allemaal hopen en verwachten dat deze weer voorstellingen en concerten toelaat. Er zijn veel interne organisatieveranderingen doorgevoerd bij de Hanzehof en de organisatie is op een andere manier ingedeeld. Al die processen probeer ik te begeleiden en zodanig met elkaar te verbinden dat er een sterke Hanzehof staat die op de toekomst is voorbereid. 

Bij de Hanzehof is er de afgelopen periode heel wat water door de IJssel gestroomd, daar is de coronacrisis ook nog bijgekomen. En zeker die crisis is een enorme uitdaging voor een theater en concertzaal dat geen publiek kan ontvangen. Steeds weer opnieuw veranderen en nieuwe strategieën ontwikkelen, andere programmering, weer verplaatsen, opnieuw herijken. Het is net een bokswedstrijd waar je elke keer bijna een knock-out krijgt en je meerdere keren bijna tegen de grond gaat. Maar elke keer krabbelen we weer overeind. Alle processen die we hebben aangepakt: daar doet een organisatie normaal gesproken wanneer je ook open bent meerdere seizoenen over. De Hanzehof heeft dat in 1,5 jaar gedaan. Daar ben ik ook heel trots op. De veerkracht die de medewerkers elke keer weten op te brengen.

Door deze coronapandemie realiseren heel veel mensen zich: niet alles is maakbaar. Je kunt niet alles van tevoren voorzien. Dat is wat ik heb geleerd: accepteren dat je werk continu in verandering is. Dat het een tweede natuur moet zijn om in te kunnen spelen op ontwikkelingen om je heen. Wanneer je dat accepteert en onderkent, dan wordt je werk een stuk fijner. Dat is niet laissez faire − het is niet onbedachtzaam – je wordt er juist zorgvuldig van. 

Een heel bijzonder moment in de Hanzehof was voor mij de eerste lockdown in maart 2020. We zeiden toen tegen elkaar “maar we gaan toch niet niks doen?” Toen ontstond Samen voor Zutphen. We maakten die sprong en gingen produceren. Wat ik ook super gaaf vond was dat we in vanaf mei 2020 brainstorms hebben gedaan met als rode draad ‘hoe nu verder?’, we hebben dat onlangs weer gedaan voor het aankomende seizoen. Super spannend en wat een creativiteit kwam daar weer naar boven. Daar zie je de potentie van de Hanzehof: we zitten met onze voeten in vele klemmen; wel open, niet open, geen publiek, een heel klein beetje publiek, weer dicht. Maar toch voel en weet ik: dit gaat goedkomen. We krijgen het op de rit, nog een klein stukje en we zijn er weer. Nog even doorbijten!"Waar Johan naartoe gaat: Binnenstebuiten
#️10
Maria

"Ik ben Maria, gastvrouw bij de Hanzehof en ik heb de herinrichting van de foyer gedaan. In 1995 ben ik in Zutphen gaan wonen en vanaf dat jaar kom ik jaarlijks een aantal keren in de Hanzehof. Eind 2016 ben ik begonnen als gastvrouw. Ik vind het dienstverlenende super leuk. Het valt me op dat ik anders ben gaan kijken omdat je onderdeel bent van het team. Als gast heb je een andere beleving. Nu ga ik meer kijken vanuit de Hanzehof. Het is hartstikke leuk dat je de voorstelling zelf ook mag bijwonen. Het is voor mezelf ook een avondje uit. 

Interieurontwerp en -advies, dat is mijn beroep. Ik ben van mening dat je met weinig middelen sfeer kan maken en een ruimte kan veranderen. Eind 2018 kwam de herinrichting van de foyer ter sprake en daar wilde ik graag over meedenken. Ik kom al vanaf 1995 in de Hanzehof en ik heb natuurlijk verschillende dingen gezien en het leek me zo leuk om hieraan mijn steentje bij te dragen.

 

Voor die herinrichting heb ik naar het grotere geheel gekeken. Hoe een gebouw ontworpen is door een architect, het bestaande, daar is vaak goed over nagedacht (vind ik). (Dus) ik ben op zoek gegaan naar al die mooie elementen die er al zijn. Het eerste wat in me opkwam is dat het een pand is waar je buiten en binnen wilt verbinden door het glazen dak. Dus ik kwam snel op planten en groen uit, maar ik wilde ook meer kleur toevoegen. 

Mijn uitgangspunt was om met die bestaande elementen iets eigentijds te maken en de ruimte ook wat multifunctioneler in te richten. Neem bijvoorbeeld de grote tafel, daar kun je gezellig met meerderen aan zitten maar je kunt er ook aan werken. Het grote verschil van overdag en ‘s avonds dat was een grote uitdaging. Overdag is het een grote lichtbak en ‘s avonds heeft de foyer een hele andere sfeer. Voor de inrichting heb ik de avond als uitgangspunt genomen. Dan ziet en voelt het gezellig als je een voorstelling bezoekt."Waar Maria naartoe gaat: 

Binnenstebuiten
#️9
David Jan

“Ik ben David Jan, gastheer bij de Hanzehof. Het leek mij zo ontzettend leuk om een functie te hebben in een theater. Ik kan niet zeggen dat ik een theaterbeest ben, maar ik heb wel altijd veel aan cabaret gedaan en toneel gespeeld in het amateurcircuit. Gastheer zijn was de kans om wat dichter bij het podium te komen en om mensen op hun gemak te stellen en leuke lachende gezichten te zien. Dat doe ik nu 4 jaar. De hele ploeg van de Hanzehof voelt als een warm bad.

Een hele bijzondere avond was een show van cabaretier Stefano Keizers. Een half uur voor de voorstelling zag ik hem op het podium staan en vroeg hem of hij na afloop nog even een drankje kwam drinken. Hij antwoordde: “Dat is niet de bedoeling want ik ga niet van het toneel af.” Toen dacht ik: wat zal hij daarmee bedoelen? Nou en inderdaad: zowel aan het begin van de voorstelling als aan het einde lag hij vastgebonden op een brancard. Hij ging niet weg en men bleef een tijd verbouwereerd zitten. Het publiek wist wel dat dit het einde van de show was en verwachtte dat hij uiteindelijk wel zou opstaan. Maar nee hoor. Hij bleef gewoon liggen. Later hoorde ik dat hij vastgebonden op die brancard naar de artiestenuitgang is verplaatst en zo de tourvrachtwagen is ingereden.  

Wat ik verder ontzettend leuk vind, is de techniekploeg van de Hanzehof, Jurgen, Mark en Ruud. Dat vind ik zulke bekwame, aardige en zeer hardwerkende gozers. Ik heb daar grote bewondering voor. Met zoveel geduld en vriendschappelijkheid zorgen ze ervoor dat de show draait. Ze maken het de artiesten zo comfortabel mogelijk. Dat vind ik fantastisch om te zien.”


Waar David Jan naartoe gaat: 
Binnenstebuiten #️8
Bas

"Ik ben Bas, chef-kok bij Theater Hanzehof & Buitensociëteit. Veel afwisseling, dat vind ik altijd leuk in de keuken. De ene keer verzorg ik een uitgebreid vier gangen dinerbuffet, maar een lekker frietje bij bijvoorbeeld een kindervoorstelling of een eenvoudige artiestenmaaltijd behoort ook tot de mogelijkheden. Zelfs een grote partij voor 400 gasten is een leuke uitdaging. Ik vind het ook fijn om een vol theaterdiner te hebben en de mensen te voorzien van een heerlijk begin van een mooie avond uit.

Eén van mijn hoogtepunten was de samenwerking met Buddy 2 Buddy. Een aantal vluchtelingen hielpen mee bij mij in de keuken. Zij bedachten hapjes met veel verschillende ingrediënten, waar ik vrijwel nooit mee werk. 's Avonds hebben we die uitgeserveerd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zutphen. Een hartstikke leuke avond en een mooie samenwerking kwam tot stand.

Verder heb ik weleens begin januari in de Hanzehof gestaan met het gevoel dat ik geen armen meer over had. Een stamppottenbuffet voor 500 gasten! Dat was flink aanpoten. We waren aan het koken met veel grote pannen, alles zelf stampen, op smaak maken, per 2 kilo vacumeren en vervolgens alle zakken in de au-bain-marie bakken zetten, zodat alles tegelijk warm is. Alle 500 gasten moeten tenslotte tegelijk aan tafel. Dat blijft je wel bij, dat zijn momenten waar je gewoon keihard moet knallen."


Waar Bas naartoe gaat:

Binnenstebuiten
#️7
Corneline

"Ik ga aan de slag bij de Hanzehof als gastvrouw. Mijn eerste avond dat ik zou beginnen, was 14 oktober tijdens De Verleiders. Dat was de eerste dag van de tweede lockdown. Dus mijn debuut komt nog.

Tweeënhalf jaar geleden hoorde ik van David Jan dat hij gastheer is. Toen dacht ik: ‘Goh wat leuk dat de Hanzehof dat doet.’ Dus ik heb een brief geschreven en ik kreeg een alleraardigste brief terug dat ik op de wachtlijst stond. Van de zomer ontving ik een mailtje dat er meer gastvrouwen en -heren nodig zijn. Dus ik was helemaal blij, eindelijk na tweeënhalf jaar mag ik!

In mijn eigen huis ontvang ik graag gasten en ik ben een enthousiast persoon. Dus ik denk dat ik een goede gastvrouw zou zijn. Er komen mensen die blij zijn, want ze gaan naar iets toe wat ze leuk vinden. Dan kan ik er voor ze zijn en dat vind ik fijn. Een helpende hand bieden, of men alleen een goede avond of veel plezier wensen.

De keren dat ik nu in de Hanzehof ben geweest had ik het gevoel dat ik er al tijden rondloop. Mijn eerste avond zou dus de 14e van oktober zijn, toen ben ik ook naar de Hanzehof gegaan. Het spooklicht hebben we toen aangezet. Indrukwekkend. Het gaf wel de sfeer onderling weer, en dat voelt gewoon goed."


Waar Corneline naartoe gaat:
Binnenstebuiten #️6
Hillie 

"Ruim 20 jaar geleden ontstond het idee om gastvrouwen en -heren in te zetten bij voorstellingen. 
Vanuit mijn functie in het bestuur van de vrienden werd ik toen daarvoor gevraagd. Net als wanneer ik thuis gastvrouw ben, hoop ik dat iedereen het naar zijn zin heeft. Ik probeer er altijd een feestje van te maken. 

Het leukste aan gastvrouw zijn vind ik dat ik in het theater mag zijn. Ik ben dol op het theater, mijn hele leven al. Het is bijzonder dat ik onderdeel ben van de mensen die het theater vormgeeft en ik vind het fijn om dat met andere mensen te delen. Zonder publiek geen theater. 

Het liefste begin ik op het podium. Even voelen wat er gaat gebeuren. Vaak zijn daar ook mensen aanwezig die ik dan ter plekke welkom kan heten. Dan nodig ik artiesten ook gelijk uit voor een drankje achteraf zodat het publiek ook contact met hen kan maken. 

Er was lang geleden een musical met Gerrie van der Klei. In het decor stond een hele grote trap. Ik durfde het bijna niet te vragen maar deed het toch: ’mag ik even de trap af?’ De techniek zette de volgspot erop, en daar ging ik: de trap af. Gerrie van der Klei moest er vreselijk om lachen. We raakten in gesprek, vooral over mijn werk als dramatherapeut. Dat vond ze ongelooflijk interessant. We belandden op de onderste trede van de trap, leuk keuvelend en verloren de tijd een beetje uit het oog. Op een gegeven moment kwam haar medespeler het toneel op en zei ‘Het is kwart voor 8, de deuren gaan zo open!’’ We waren zó in gesprek geraakt op die onderste trede van de trap!"


Waar Hillie naartoe gaat:

Binnenstebuiten #️5
Daniël 

"Hey, ik ben Daniël, Hoofd Marketing & Receptie sinds februari van dit jaar. Ik ben de cultuur ingerold omdat ik muziek, media, internet en cultuur gewoon vet vind. Hoe kom je dan op zo’n plek terecht? Na jaren in de muzieksector gewerkt te hebben wilde ik mijn horizon verbreden en toen kwam deze toffe baan op mijn vizier.

Ik ga al sinds weet ik niet hoe lang naar festivals en concerten. Ben met het belang van cultuur opgegroeid en hoop dat ook op mijn kinderen over te brengen. Op jonge leeftijd ben ik op verschillende manieren met cultuur besmet: vanuit cultuureducatieprogramma’s maar ook omdat ik het zelf tof vond om dingen te maken of organiseren. Zonder cultuur, geen maatschappij.

De veerkracht van onze organisatie vind ik wel echt bijzonder. We komen uit best wel een pittige periode. In een paar maanden hebben we besloten om voor het eerst sinds het bestaan van de Hanzehof in de zomer open te gaan, maar ook voor het eerst de deuren voor lange tijd moeten sluiten. Beide heftige momenten.

Ik krijg elke week wel de vraag ‘Heb je nu wel wat te doen in het theater dan?’ Nou jazeker, achter de schermen werken we keihard aan de ontwikkeling van ons nieuwe marketingplan. Zo hebben we bijvoorbeeld met NLVK een nieuwe huisstijl ontwikkeld. Daar ben ik nu al ontzettend trots op. Dat we dat in zo’n korte tijd, ook door corona, naar voren hebben kunnen trekken en een coole, frisse, nieuwe huisstijl hebben neergezet. Zo maken we de Hanzehof weer toekomstproof. Schitterend toch!? Ik hoop je snel weer te mogen verwelkomen!"

Waar Daniël naartoe gaat:

Binnenstebuiten #️4
Bernard 

“Ik ben gastheer bij Theater Hanzehof, al 4 jaar inmiddels. Het mooiste aan dit werk vind ik dat je een klein stukje bij kunt dragen aan dat mensen een leuke, gezellige avond hebben.

Het menselijke contact is voor mij nummer 1. Ik heb in de verstandelijke gehandicaptenzorg gewerkt. Daardoor vind ik het extra mooi om bezoekers te helpen die in een rolstoel zitten of slecht ter been zijn. Dat ze naderhand zeggen ‘Nou meneer heel hartelijk dank. Wat geweldig dat jullie dit doen. U heeft ons een fijne avond bezorgd.’

Wat me is bijgebleven is een lezing van Jan Terlouw. Hij is al ver over de 80. Dat vond ik zo geweldig, hij had zo’n energie. Hij straalde het uit naar de zaal en na afloop van de lezing had het publiek dat ook. Ze waren allemaal vol lof. Wat ik ook heel erg leuk vond is een show van Plien & Bianca. Met van die hele grote pruiken en hele ouderwetse jurken uit de Gouden Eeuw. Ook heel veel complimenten na afloop. Dat soort reacties van het publiek, dat doet mij ook goed.”


Waar Bernard naartoe gaat:Binnenstebuiten #️3
Veerle 

“Ha, ik ben Veerle, (Online) Marketeer! Velen zullen mij nog niet gezien hebben. Sinds mei dit jaar werk ik namelijk pas bij de Hanzehof. Ik switchte in coronatijd van baan: soms komen nieuwe dingen op je pad en ik vind dat je die moet pakken als dat je een fijne en nieuwe energie geeft. 

Ik hou ontzettend veel van vrijwel alle cultuur en kunst. Theater, concerten, musea, festivals. Tel daarbij op dat ik dat graag met zoveel mogelijk mensen wil delen (volle zalen, yes) en een grote fascinatie heb met de online wereld en voilà: je wordt (online) marketeer in de culturele sector en nu dus in Zutphen. 

Door Binnenstebuiten (ik neem de interviews af) leer ik op een andere manier mijn collega’s en de Hanzehof kennen en dat is heel tof. Er komen mooie verhalen naar boven en dat zorgt bij mij voor een grote glimlach. Vind ik leuk. 

Enne, geen zorgen over mijn vrijetijdsbesteding in deze tijden. Ik heb genoeg andere hobby’s ontwikkeld zoals me verdiepen in de wereld van koffie, wandelen met vriendinnen en glühwein, en elk weekend de krant lezen. Met een goed kopje koffie natuurlijk. Tot snel, joe!”


Waar Veerle naartoe gaat:

Binnenstebuiten #️2
Marjo 

“Ik ben gastvrouw sinds 2012, dat is al een aardig tijdje. Ik denk dat ik inmiddels zo’n 70 – 80 voorstellingen heb gezien als gastvrouw.

Bloemen geven aan de artiest is natuurlijk een van de hot items. Vanuit de coulissen kijken naar het laatste stukje van de voorstelling. Ook een stukje spanning, van oeh doe ik het wel goed? Zit m’n jurkje goed?

Als gastvrouw heb je contact met iedereen: met de artiesten, het publiek en het andere personeel. Er is veel aandacht voor elkaar en dat gaat over en weer. Van tevoren aan de artiesten vragen of alles naar wens is en of je nog wat kunt betekenen. Het zijn hele normale mensen zoals jij en ik. Vaak vinden ze het ook heel leuk om te horen wat je van de voorstelling vond. Om even te ventileren wat er goed ging en wat beter kan.

Iets grappigs wat me is bijgebleven is een keer dat Lenette van Dongen kwam optreden en ze was pantykousjes vergeten. Toen ben ik even gauw naar huis gegaan om een paar pantykousjes te halen, zodat ze niet die hele avond in die knellende schoenen hoefde te staan.”


Waar Marjo naartoe gaat:


Binnenstebuiten #1
Antoinette

“Hallo, Antoinette hier. Al ruim 10 jaar werk ik met veel plezier bij de Hanzehof. Voor Binnenstebuiten zocht ik een toepasselijke plek in de Hanzehof die iets zegt over mij en mijn functie. Waarom dan in de damestoiletten van de Buitensoos, zal je denken? 

Nou, ik werk als managementassistent, HR-ondersteuner en PR-medewerker vooral achter de schermen. Ik ben niet altijd zichtbaar, maar ben er altijd als je me nodig hebt. Een stabiele, ondersteunende factor bij wie je even tot rust kunt komen in alle hectiek, en wellicht wil je iets bij me kwijt. Bovendien hou ik van een klassieke uitstraling en van bijzondere details: dat brengt me bij de kroonluchters in de toiletruimten van onze oudste en voor mij mooiste zaal: de Buitensociëteit. Toch ben ik ook soms zichtbaar voor de bezoeker: als gastvrouw om je te ontvangen in ons gezellige theater. Helaas kan dat nu nog even niet, maar we zijn geduldig. Graag tot ziens in de Hanzehof!”


Waar Antoinette naartoe gaat: