Thijs van Leer & Menno Gootjes

Concertvertelling
wo 9 feb ’22 20:00
wo 9 feb '22
20:00

Thijs van Leer is geboren op 31 maart 1948 in Amsterdam. Hij komt uit een gezin waar cultuur en vooral muziek centraal stond. Hij begon met piano, later dwarsfluit; eerst louter klassiek, later moderne jazz en pas veel later popmuziek. Na het gymnasium speelde hij een jaar bij Ramses Shaffy, waarna Trio Thijs van Leer werd opgericht; later herdoopt tot Focus. De eerste hit van Focus was House of the King en de tweede werd een wereldsucces: Hocus Pocus. Er volgden tournees door de hele wereld. De LP's Moving Waves & Focus 3 werden goud in de Verenigde Staten. Met arrangeur Rogier van Otterloo nam Thijs Introspection op een semi-klassieke bewerking van onsterfelijke melodieën van oude meesters, dat onmiddellijk de bestverkochte langspeelplaat aller tijden in Nederland werd. Hij componeerde een rock-mis: Dona Nobis Pacem, die de zegen van Paus Johannes Paulus II heeft gekregen.

Menno Gootjes, tegenwoordig vooral bekend van de band Focus en Thijs van Leer, is o.a. ook gitarist geweest van The Lau, Judith (hits You en Sorry -2001), Lifesigns (UK), Threnody, alsmede sessiegitarist voor diverse TV -en theaterproducties. Cum laude afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium, werkzaam als docent aan Codarts, de Rock Academie en de Herman Brood Academie. Verkozen tot nr. 7 en 8 in de categorieën beste rockgitarist en beste gitarist van de Benelux door vakblad De Gitarist.

Thijs van Leer componeert nog steeds, nu weer voor de CD Focus 11 en hij gaat een concertvertelling houden samen met zijn vriend en collega uit Focus, gitarist Menno Gootjes, waarbij Thijs' levensverhaal de rode draad vormt voor een bijzonder muzikaal samenzijn.